Belangrijke data / Even voorstellen / Algemeen / Thema / Vreedzame school / Natuur / In de buurt

 

BELANGRIJKE DATA
Vrijdag 15 oktober - Studiedag, alle kinderen vrij!
18 t/m 22 oktober - Herfstvakantie
5 november - Rapporten mee groep 2
Donderdag 11 november - Sint Maarten
Vrijdag 3 december - Sinterklaas op school
Donderdag 23 december - Kerstdiner 17.45 - 19.00 uur
Vrijdag 24 december - Kerstliedjes zingen (o.v.b.)


EVEN VOORSTELLEN

Stagiaires
Onze stagiaires voor dit schooljaar stellen zich hieronder aan u voor. 

Dari
Ik ben Dari, ik ben 19 jaar oud en zit in het tweede jaar van mijn studie. Ik woon in Diemen. Mijn hobby is voetballen en eigenlijk alles wat met voetbal te maken heeft. Ik ben van Nederlandse komaf en heb mijn hele leven in of rondom Amsterdam gewoond. Ik ben in de klas om de kinderen te observeren en zal ook een aantal lessen geven. In groep 3 hoop ik meer dingen te leren en wil ik een band opbouwen met de kinderen, zodat ik ze verder kan helpen. Ik zal de komende maanden elke dinsdag aanwezig zijn op school en twee keer een hele week mee lopen. Ik kijk er erg naar uit en hoop een leuke tijd te hebben op de school!

Dari


Marijn
Mijn naam is Marijn Al, ik ben 17 jaar oud en eerstejaars student aan de PABO HvA. Ik kom stage lopen op school (groep 6). Ik ben opgegroeid in Jisp. Ik zat op het St. Michael College, hier heb ik vorig jaar de HAVO afgerond, een net-niet coronadiploma dus 😉. Ik heb heel veel zin in komend schooljaar en mocht u nog vragen hebben voor mij, dan hoor ik dit natuurlijk heel erg graag! Marijn.pdf

ALGEMEEN

Corona enzo
Het halen en brengen gaat op dit moment naar veler tevredenheid. Bij de kleuters kunnen ouders via het plein bij de klas. De andere kinderen lopen zelfstandig naar de klas. Kinderen starten bij binnenkomst in de klas meteen met hun werk (binnen is beginnen), dat werkt heel fijn.

Ouders kunnen op dit moment individueel of voor activiteiten beperkt in school. Dat kan ook als u incidenteel even iets met de leerkracht wilt bespreken. 
De leerkrachten lopen na schooltijd vaak ook met de kinderen mee naar buiten, ook dat kan een moment zijn om de leerkracht kort te spreken. Via Parro of telefonisch (tot 1,5 uur na lestijd) is contact ook altijd mogelijk.

Binnen school zijn grote groepen ouders niet wenselijk. We willen dat nu ook zo houden. 1,5 Meter is binnen nog steeds de norm en we hopen daarbij ook zoveel mogelijk het griepvirus buiten de school te kunnen houden.

Studiedag
Vrijdag 15 oktober hebben de leerkrachten een studiedag. Op de Agenda staat ons speerpunt (begrijpend) lezen. We bespreken een aantal geselecteerde artikelen met elkaar en wisselen zo kennis met elkaar uit. 

In de midden- en bovenbouw is ons doel om meer met rijke teksten, gekoppeld aan het thema van Blink (wereldoriĂ«ntatie), te werken. In de Kleutergroepen staat het boek Het Rode Kippetje centraal.

Samen met onze trainer, Bianca Lammers, gaan we doelen bepalen voor de leesactiviteiten rondom deze leesteksten.

Een ander speerpunt dit schooljaar is rekenen. Nadja doet een opleiding voor rekencoördinator aan de Marnix Academie in Utrecht en deelt haar kennis hierover met het team door middel van een paar opdrachten. 

Het Augustinus team heeft dit jaar ook scholing over effectieve instructie en op woensdag 15 september is hiervoor de training ‘Kunst van het Lesgeven’ gestart. 

Sponsorloop
Op 1 oktober hebben we weer een fantastische sponsorloop gehad. Net zoals voor de pandemie konden we de route rondom school weer lopen, en wat hebben de kinderen hun best gedaan! De enveloppen stromen binnen en na de herfstvakantie kunnen we gaan beginnen met tellen zodat we u snel de opbrengst kunnen melden. Een deel van de opbrengst gaat dit jaar naar Plastic Soup Foundation. Zij hebben op school een aantal klassen bezocht en in andere klassen is er aandacht besteed aan plastic soep door filmpjes en zelfs een quiz. Mocht u nog een envelop thuis hebben, kunt u deze na de vakantie nog aan uw kind meegeven. 
 
Sponsorloop  Stempelen maar  nog een stempeltje erbij



THEMA

De camping
De afsluiting van het thema 'De camping' was een groot succes. Het weer werkte gelukkig mee. Op en rond het grasveld konden de kinderen verschillende spelletjes spelen; onder andere bellenblaas, pingpongen, stoepkrijten, voetballen, badmintonnen, jeu de boules. 

20211012 105120


LEZEN!

Kinderboekenweek
Op 6 oktober is de nationale Kinderboekenweek 2021 begonnen. Het thema is: “Worden wat je wil...”.
De aftrap bij ons op school begon verkleed. Uiteraard gaat het om lezen. Elke groep heeft een speciale verrassingsenvelop ontvangen. In deze envelop zitten lesideeĂ«n. Ook heeft elke groep een ‘leesmeter’ gekregen. De groep wordt uitgedaagd om zoveel mogelijk te lezen. Elke 20 minuten lezen wordt meegeteld. De groep met de meeste leesminuten wint deze challenge. Zij mogen een boek kiezen dat dan in hun klas wordt voorgelezen! De openbare bibliotheek organiseerde ook allerlei activiteiten deze periode.
Kortom: er was veel (lees-)plezier!

005fd48f 048c 4ea1 a9a9 bba5e4cddffe


Voorlezen in school
In alle klassen is voorgelezen door de leerkrachten. Ze hadden allen hun favoriete kinderboek meegenomen. Kinderen mochten maandagmiddag 11 oktober zelf kiezen door wie ze zouden worden voorgelezen.
Paultje (zie hieronder) is door juf Alice voorgelezen aan groep 3 en 4 kinderen. Klik voor het digitale prentenboek op deze link: Paultje en het paarse krijtje

Paultje en het paarse krijtje  PHOTO 2021 10 11 16 47 03 PHOTO 2021 10 11 16 47 03 1 PHOTO 2021 10 11 16 47 03 2

  

PHOTO 2021 10 11 16 47 04  PHOTO 2021 10 11 16 47 04 1  PHOTO 2021 10 11 16 47 04 5

 

PHOTO 2021 10 11 16 47 04 3 PHOTO 2021 10 11 16 47 04 4 PHOTO 2021 10 11 16 47 05 PHOTO 2021 10 11 16 47 04 2


Groep 7 leest voor aan groep 1/2

  Lezen 2  Voorlezen  IMG 2151  IMG 2153


Workshop etsen
In het kader van de Kinderboekenweek had school Djenné Fila uitgenodigd. Zij gaf een workshop etsen aan groep 5 t/m 8.
De kinderen waren enthousiast en de resultaten van onze eigen illustratoren mochten er wezen ;-).

          IMG 8194  Djenne Fila  Etsen


Boekenmarkt
Op woensdag 13 oktober kon de boekenmarkt gelukkig toch nog doorgaan. Even leek het erop dat het niet door kon gaan vanwege de regen maar, het bleef (zo goed als) droog!

   Boekenmarkt 1  Boekenmarkt 2  Boekenmarkt 3

 

     Boekenmarkt 4  Boekenmarkt 5

Na school werden er kleedjes op het plein neergelegd en stalden verkopende kinderen hun boeken uit. De markt werd goed bezocht en werd goed verkocht. Kinderen waren blij met hun ‘nieuwe’ boeken.


VREEDZAME SCHOOL

Wij zijn gestart met de lessen uit Blok 2 - We lossen conflicten zelf op. Het doel van de lessen in dit blok is kinderen te leren om op een positieve manier met conflicten om te gaan. 
De lessen zijn onder andere gericht op het verschil tussen conflict en ruzie. Een conflict is een verschil van mening: Je wilt bijvoorbeeld allebei iets anders doen of hebben. Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. 
Conflicten horen bij het leven. Een conflict hoeft niet uit te monden in ruzie. We spreken van ruzie wanneer het ene kind wil winnen ten koste van het andere kind. EĂ©n partij is dan tevreden, de andere partij is de verliezer. We leren kinderen dat je op drie manieren kunt reageren op een conflict. Of je loopt weg, je zegt niet wat je ervan vindt. Of je reageert agressief, je bent boos en wordt driftig. Of je staat stevig, je komt op voor jezelf en houdt ook rekening met de ander: je zoekt naar een win-win-oplossing.

In groep 1 en 2 leren de kinderen zelf hun conflicten op te lossen met behulp van de LOS HET OP-KAART.
In groep 3 tot en met 8 leren de kinderen dat met behulp van het stappenplan PRAAT HET UIT.

De kinderen leren dat ze bij een conflict eerst rustig moeten worden voordat ze na kunnen denken over een oplossing. We noemen dat ‘afkoelen’. 
Met de kinderen wordt besproken of een vaste plek in de klas een goede manier is om rustig te worden. We noemen dat een ‘afkoelplek’. Dat kan een hoekje zijn in de klas met een stoel en tafel, een boekje, een teken- blokje en wat de kinderen meer bedenken.
Er worden ook afspraken over gemaakt, bijvoorbeeld dat je er niet langer dan 10 minuten mag blijven. De juf of meester houdt het in de gaten, ook als een kind dan nog niet afgekoeld is.
Kinderen begrijpen heel goed waarom afkoelen belangrijk is. Je komt anders niet verder met het zoeken naar een oplossing.

In de bovenbouw gaan de lessen over kritisch naar jezelf kijken, hoe je met je eigen mening en met kritiek omgaat. En wordt ook gekeken naar conflicten in de wereld en de rol van de Verenigde Naties.

NATUUR

Moestuinnieuws
Dit jaar is Antonio, onze moestuincoach, bij ons op school begonnen. Antonio werkt elke week 1,5 uur met groep 6 in de moestuinen. In de eerste twee maanden heeft hij, samen met de klas (en een hulpouder), de tuintjes schoongemaakt. Er kon nog net wat geoogst worden. Nu zijn de moestuinbakken afgedekt. In maart zullen we gaan zaaien. Antonio heeft een teelplan opgesteld.
Werken in de moestuinen is niet alleen leuk, het is ook leerzaam. Antonio leert ons over gezonde voeding en we hebben het over duurzaamheid. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze aarde. Wij proberen kinderen bewust te laten worden door over de natuur, voeding en milieu (en de zorg ervoor) te praten.

Voor  Aan het werk  Na
 
GROENTESOEP: gezond en lekker!
Groep 6 heeft ,deze week van de oogst van onze moestuinen, soep kunnen koken.
Eerst hebben we de groenten gesneden en daarna is er een lekkere groentesoep van gemaakt. In de klas hebben we er samen van gesmuld!

     Soep maken  Snijden maar  

 
     Soep  Soep eten 


Natuurouder worden op de Augustinus
Afgelopen maand hebben de eerste werkdagen van dit schooljaar op De Gouwe Plek plaatsgevonden. Kinderen uit alle groepen hebben hard gewerkt om 'het landje' achter onze school weer begaanbaar te maken. Op onze Gouwe Plek wordt gewerkt en ontdekt. Onze 'natuurouders' begeleiden daar onze kinderen. Met veel enthousiasme (van zowel kinderen als ouders) wordt er genoten van de natuur. Binnenkort gaan alle kinderen ontdekken wat deze Gouwe Plek ons te bieden heeft in de herfst. De natuurouders kunnen versterking gebruiken. Heeft u zin om ook een natuurouder te worden, of wat meer informatie hierover te krijgen? Bel/app dan gerust met Marloes (06-38382596), zij is coördinator van de natuurouders.



IN DE BUURT

Enkele leuke en interessante activiteiten/informatie in de omgeving:

Roodkapje in het museum
 Roodkapje_in_het_museum.pdf

Lesprogramma Boerderij Zorgvrij Boerderij Zorgvrij

Buurtgezinnen in Landsmeer Digitale_folder_Landsmeer.pdf

 

                                        Team Augustinus wenst iedereen een superfijne herfstvakantie!

 

 

TOT SLOT

Bericht van de leerplichtambtenaar
Als ouders verlof willen, dienen ze dat bij de directeur van de school aan te vragen middels een verlofformulier. De herfstvakantie is in zicht en een aantal gezinnen zal er mogelijk op uitgaan voor een vakantie. Eerder vertrekken of later terugkomen aansluitend aan de vakantie is niet toegestaan.
Bij ziekmelding van een leerling op dagen voor en na de vakantie moet de ouder doorgeven of de kinderen thuis zijn of op een ander adres verblijven (bijvoorbeeld bij opa/oma/oppas). De ouder dient de adresgegevens en het telefoonnummer bij de ziekmelding door te geven aan de school.
De leerplichtambtenaar pakt de meldingen direct op en neemt contact op met de ouders. Zo nodig gaat de leerplichtambtenaar op huisbezoek.