Belangrijke data / Even voorstellen / Welkom op de Augustinus / Algemeen / Thema / Vreedzame School / Natuur / In de buurt / Tot slot

BELANGRIJKE DATA

12 oktober 2022 - Afsluiting Kinderboekenweek met om 12.30 uur Boekenmarkt
14 oktober 2022 - Studiedag, alle kinderen vrij!
17 t/m 21 oktober 2022 - Herfstvakantie
24 oktober 2022 - Facultatieve oudergesprekken op uitnodiging voor groep 3 t/m 7 (deze week)
11 november 2022 - Rapporten mee groep 2
14 november 2022 - Rapportgesprekken groep 2 (Deze week)
2 december 2022 - Sinterklaas op school
22 december 2022 - Kerstdiner op school
23 december 2022 - Kerstviering


EVEN VOORSTELLEN

Carlo Rumping - gymleerkracht
Beste ouders,
Mijn naam is Carlo Rumping, 34 jaar oud en woonachtig in Heemskerk. Komend schooljaar verzorg ik op maandag de gymlessen aan de groepen 1 t/m 8. Wat ik belangrijk vind bij gym is dat de kinderen met plezier deelnemen aan de lessen.Carlo
Ik verzorg een veelzijdig en uitdagend aanbod. Ik kijk er ontzettend naar uit om te beginnen!

Stagiaire Onderwijsassistent Lieve
Hallo iedereen, mijn naam is Lieve en momenteel zit ik in het eerste jaar van de opleiding onderwijsassistent. De eerste twee maandagen van oktober en vanaf eind februari elke donderdag en vrijdag tot aan het einde van het schooljaar kom ik stage lopen bij groep 1/2A. Ik heb er heel veel zin in en kan niet wachten om de kinderen nieuwe dingen te leren. 

Schoolmaatschappelijkwerker - Jacqueline Tuur
Beste ouders/verzorgers, 
Ik ben dit schooljaar de schoolmaatschappelijkwerker binnen de school. Mijn naam is Jacqueline Tuur, ben moeder van 3 kinderen en oma van 2 kleinkinderen. Ik heb ruime ervaring in het werken met kinderen en hun ouders. 
Mijn doel is: Het voorkomen van grote(re) problemen, door deze samen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken.
Ouders, kinderen en leerkrachten kunnen bij mij terecht voor alle vragen en zorgen over het gedrag van het kind, de opvoeding en de thuissituatie. Denk hierbij aan pesten op school,    een scheiding of onveiligheid thuis.
Ik luister, geef advies en  biedt kortdurende ondersteuning op maat. Ik zoek samen met ouders, het kind en de sociale omgeving naar een passende oplossing. Waarbij de ouder zelf de regie in handen houdt en het belang van het kind voorop staat. 
Ik ben het best bereikbaar via de mail. Mijn mailadres is: j.tuur@levvel.nl. Ik probeer altijd om zo snel mogelijk te reageren.
Groeten van Jacqueline

Jacqueline


WELKOM OP DE AUGUSTINUS

De afgelopen periode hebben wij de volgende kinderen mogen verwelkomen bij ons op school.
Groep 1/2A
Jonne
Groep 1/2B
Lisa
Lieke
Rico
Groep 1/2C
Maxime
Lewis
Groep 3
Dez
Maud
Groep 4
Amelie
Groep 5
Oscar
Groep 6
Joris

Wij wensen alle kinderen een fijne tijd bij ons op de Augustinus!


ALGEMEEN

Inschrijven broertjes en zusjes

Graag wijzen wij u ouders erop dat u zelf op tijd uw jongere nog niet schoolgaande kind dient in te schrijven. Als uw kind niet op tijd is ingeschreven, is de voorrangsregeling voor broertjes/zusjes niet altijd meer mogelijk. Wij raden ouders aan om, zodra uw jongste kindje is geboren, gelijk in te schrijven en hier niet mee te wachten. U kunt een inschrijfformulier op school halen en inleveren bij de administratie. Ook kunt u een mailtje sturen naar staugustinus.administratie@askoscholen.nl met het verzoek een inschrijfformulier te mailen. Selma mailt u dan een formulier en u kunt deze dan ook ingevuld naar haar mailen. 

CO2 meters
Ventilatie op scholen is op dit moment weer actueel en in het nieuws en heeft u vast ook gehoord dat er in alle scholen CO2 meters geplaatst dienen te worden. Dat is op onze school al een hele poos het geval. In iedere klas is een CO2 meter die aan de leerkracht aangeeft wanneer extra ventilatie nodig is. Soms kan het nodig zijn dat hij/zij, naast de gewone ventilatie, de ramen en deuren even extra open moet zetten. Een extra warme trui kan dan binnen soms wel lekker zijn.

Sponsorloop
De kinderen van de Augustinus hebben ook dit jaar weer rondjes gerend voor een goed doel. Deze keer is er geld verzameld voor Het Leefkringhuis Noord. Een medewerker is in de klas geweest om de kinderen over het goede werk dat ze doen te vertellen.
Het Leefkringhuis doet namelijk enorm veel voor mensen in Amsterdam Noord die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ze hebben huizen voor alleenstaande moeders, ondersteunen de voedselbank en helpen mensen met schuldsanering. Wilt u meer weten over het Leefkringhuis Noord klik hier!!

De kinderen hebben heel erg goed in best gedaan en er zijn al wat enveloppen teruggebracht naar school. Graag ontvangt school uiterlijk woensdag 12 oktober de enveloppen van alle kinderen retour. 

          

Veiligheid bij de bewegingslessen 
Tijdens de lessen bewegingsonderwijs valt het op dat een aantal leerlingen regelmatig geen gymschoenen dragen.
Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden en leerlingen belemmeren in hun ontwikkeling.
Gedurende onze lessen wordt er ontzettend veel (zwaar) materiaal gebruikt, we doen er uiteraard alles aan om te voorkomen dat er een voet onder een bank of een kast terecht komt. Een ongelukje zit echter in een klein hoekje en u kunt zich voorstellen dat het dan fijn is dat deze voeten beschermd worden door een schoen.
Wij zijn geen voorstander van het verbieden van meedoen met de les wanneer een leerling geen gymschoenen heeft omdat we van mening zijn dat iedere leerling recht heeft op bewegingsonderwijs. Echter is dit wel een stap die in de toekomst genomen kan worden indien er geen verbetering plaatsvindt.
Daarom hierbij dan ook een zeer dringend verzoek om ervoor te zorgen dat uw kind gymschoenen heeft & deze ook draagt tijdens de gymlessen. Mocht u om financiële redenen geen mogelijkheid zien om uw kind van gymschoenen te voorzien dan willen wij u vragen om zich bij Alice te melden, zij zal dan samen met u op een discrete wijze naar een oplossing zoeken. 
Met sportieve groet, Meester Yort & Meester Carlo

MediaWegWijs
Op dinsdag 27 september was de ouderavond van MediaWegWijs en deze bijeenkomst is opnieuw heel heel positief ontvangen door de aanwezige ouders. De opkomst was jammergenoeg niet heel erg groot, maar dat maakte de informatie en onderlinge uitwisseling niet minder interessant. Ilse Godtschalk van Bureau Mediawegwijs vertelde kort over de digitale vaardigheden en mediawijsheidlessen die de leerlingen krijgen en ouders konden een paar dingen zelf uitproberen, zoals tekenen met een 3D-pen, augmented reality en een robotje programmeren.  Daarna heeft Jacqueline van Bureau Jeugd & Media ouders uitgebreid geïnformeerd over de uitdagingen van dilemma's bij de opvoeding in deze tijd van social media en gamen. Hoe reguleer je schermtijd? Hoe voorkom je online pesten? Hoe geef je het goede voorbeeld als ouder? Jacqueline gaf veel praktische tips.
We zijn van plan de ouderbijeenkomst volgend jaar te herhalen. Op de website van Mediawegwijs kunt u trouwens de lessen die gegeven worden bekijken klik hier, u zult de enthousiaste verhalen over deze lessen herkennen. De handout van Bureau Jeugd & Media wordt nog gedeeld via Parro.

Studiedag 14 oktober
Op vrijdag 14 oktober hebben de kinderen een dag eerder herfstvakantie. Het team heeft die dag scholing. De instructievaardigheden  en goed differentiëren staan de hele dag centraal in de groepen 3 t/m 8. En in de kleutergroepen zijn de themavoorbereiding en het vastleggen van werkwijzen rondom spelend leren de onderwerpen waar het over zal gaan.

Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen!
Dit jaar heeft de kinderboekenweek het thema Gi-Ga-Groen. In onze school hebben wij een mooi hoekje gemaakt met mooie, leuke en grappige kinderboeken voor onze schoolbieb. 

GiGaGroen

Skip en de gestolen boot van fort Kakkers
Susanne Dirksen (moeder van Loulou uit groep 8) en Sophie Hoogenes (moeder van Livia R. ook groep 8) brengen op 8 oktober hun eerste kinderboek uit bij Droomvallei Uitgeverij. Susanne is de auteur en Sophie verzorgde de illustraties. De titel is:
Skip en de gestolen boot van fort Kakkers
Het is een spannend en grappig avonturenboek dat goed aansluit bij de actualiteit omdat de 11-jarige hoofdpersoon autisme heeft. En het verhaal is geïnspireerd op Landsmeer! Geschikt voor lezers van 9-12. Groep 7 en 8 dus. Voorlezen vanaf groep 5.
Op 7 oktober gaan Sophie en Susanne voorlezen in groep 5-8. En daar hebben ze heel veel zin in!
Het boek zal verkrijgbaar zijn bij elke (online) boekhandel, via Droomvallei Uitgeverij en gesigneerd bij de auteur.

 Skip 1      Skip 2THEMA - WOW DE WERELD

Aardse Extremen
Groep 5 heeft tijdens dit thema veel geleerd over extremen natuurverschijnselen zoals vulkanen en orkanen. De kinderen hebben vulkanen nagetekend en tijdens de workshop in de klas ook een doosje gemaakt om een vulkaansteentje in te bewaren.

Aardse extremen


Verrijking 
De verrijkingslessen staan tot na de herfstvakantie ook in het teken van het thema ‘Wow de wereld!’. We gaan namelijk op ontdekkingsreis met Raoul Deleo naar het onbekende continent Terra Ultima. We leren van hem over het landschap en de dieren op dat bijzondere continent. Dit staat allemaal in het prachtige boek Terra Ultima waarin Deleo alle dieren die hij daar tegen is gekomen optekent en beschrijft.
Maar dat is niet het enige dat we van Deleo leren. We leren ook over de kracht van fantasie, hoe foutjes je werk juist kunnen verrijken en doorzetten totdat je echt heel mooi werk hebt geleverd (zoals alle tekeningen van Deleo).

Met deze kennis zijn de kinderen bij de verrijkingslessen nu een reisgids naar een onontdekt land op Terra Ultima aan het maken. De reisgidsen worden straks natuurlijk gelezen dus ze moeten er aantrekkelijk (heel netjes) uitzien. Naast de executieve functies creativiteit en het uit- en doordenken is nauwgezetheid hierbij erg belangrijk. De reisgidsen worden op deze drie punten beoordeeld. Bent u ook nieuwsgierig naar de landen en de reisgidsen en de mooie (ontdekkings)reizen door de fantasiewerelden van de leerlingen? Hieronder alvast een voorproefje.

     Verrijking 1    Verrijking 2
     Plattegronden van Terra Ultima

Wij gaan naar de dierentuin
Wat een feest was de start van dit schooljaar. Wij hebben bij de kleuters het thema: 'Wij gaan naar de dierentuin'. Wij zijn de oppas van een vogelspin en apen, en een meerval (groep 1/2a) maar ook van stokstaartjes (groep 1/2b) en van een giraffe (groep 1/2c) en nog leeuwen (groep 3). De kinderen hebben geleerd over waar de dieren verblijven, wat ze eten en hoe zij het liefst leven. Daarnaast hebben de kinderen geleerd wat er gebeurt in een dierentuin: er zijn oppassers, je moet een kaartje kopen, er zijn voertijden, op een plattegrond kan je zien hoe je kan lopen enz. De kinderen zijn ook echt naar Artis gegaan. Wat een leuke start van het schooljaar!      

Artis 2   
    Voorlezen 12A    In de klas thema    

In de klas 2

DE VREEDZAME SCHOOL

Blok 1 en 2 van de vreedzame school
Blok 1 van de vreedzame school is afgerond. Dit blok stond in het teken van wij horen bij elkaar. Je zorgt voor een groepsgevoel. Dit doen we met energizers tussen de lessen door. Dit zorgt ervoor dat de kinderen hier energie kwijt kunnen, elkaar beter leren kennen, moeten samenwerken en daarna weer met volle focus aan het werk kunnen. 
Bij de kleuters helpen de handpoppen aap en tijger mee om het doel van de les te behalen. Aan het begin van het jaar gaat het dan voornamelijk om de regels en afspraken in de klas. 
De afspraken maken de kinderen zelf door goed met elkaar in overleg te gaan. Verder worden er taakjes afgesproken en zorg je voor een goede sfeer in de groep. Blok 1 is met ouders van groep 1-2c, 4 en 8 afgesloten in de klas.
Een aantal voorbeelden van afspraken uit verschillende klassen:

  • We gaan netjes met spullen om.
  • We kijken goed naar hoe we ons voelen.
  • We luisteren naar elkaar. 
  • We helpen elkaar als de ander dat wil.

Sinds afgelopen week zijn we ook gestart met blok 2. In dit blok leren we om conflicten zelf op te lossen. Vanuit groep 7 en 8 zijn er mediatoren die op het plein te vinden zijn om te helpen bij een conflict. Hier zijn een aantal stappen in die je moet afleggen. Eerst kijk je of de ander wel echt hulp wil, misschien heeft hij/zij eerst nog wel even tijd nodig om af te koelen. Daarna luister je naar beide kanten van het verhaal en kom je tot een win-win oplossing. In de klas oefenen we dit aan de hand van rollenspellen en verwijzen hierbij naar de 3 petjes. Blok 2 van de vreedzame school zal in de week van 14 november samen met ouders worden afgesloten. Dit zijn de groepen 1-2b, 3 en 7. 

Het eerste blok van DVS in verschillende groepen is afgesloten met een kleine presentatie of open les voor ouders. In groep 4 hebben ouders en kinderen even samen geoefend met een spel waarbij contact maken (zonder praten) gespeeld werd. Het lukte supergoed om de bal kris kras over te gooien zonder te laten vallen. 

Mediatoren
Dit zijn onze nieuwe mediatoren uit groep 7. De kinderen hebben in groep 6 gesolliciteerd en zijn dit jaar trots en enthousiast begonnen in hun nieuwe rol. De mediatoren helpen kinderen, bijvoorbeeld bij het buitenspelen, volgens het stappenplan van DVS kleine conflictjes zelf op te lossen. Mediator ben je 2 jaar lang, en juf Lisa A. is er om af en toe met de mediatoren te bespreken hoe het gaat en kennis weer even op te frissen. De hesjes die ze aanhebben is voor de herkenbaarheid zodat kinderen ze bij het buitenspelen kunnen vinden.

Mediatoren 2022 2023

V.l.n.r. zijn dit Finn, Lucie, Sara, Christoph, Stacey en Fender


NATUUR

Oogsten
Groep 7 gaat  binnenkort oogsten wat ze vorig jaar gezaaid hebben. Samen met meester Antonio en meester Court zal er heel wat gezonde groente geoogst worden die gebruikt kan worden om een lekkere soep te gaan maken.
 
Gouwe plek
Dit keer is groep 4 aan de slag gegaan met het zoeken van ringslangen. Allereerst hebben we een mooie presentatie gekregen van Michiel (natuurouder). Daarna laarzen aan en op naar de Gouwe plek. Helaas hebben wij geen ringslangen gezien, maar wel andere dieren. Het hoogtepunt was een pad die tussen de broedhoop van de ringslangen verstopt zat. 
We hebben borden gemaakt waarop te lezen is dat hier ringslangen aan het broeden zijn, zodat de hoop heel blijft wanneer er een deel van de Gouwe plek gemaaid zal worden. 
                     De Gouwe 2

      De Gouwe


Leuke momenten in de kleutergroep
Leuke momenten in de groep 2 copy  Leuke momenten in de groep 3 copy  Leuke momenten in de groep copy

Leuke momenten in de groep 5 Leuke momenten in de groep 4 IN DE BUURT

Gym Extra
Vanaf woensdagmiddag 21 september 2022 zal er in de sporthal van Landsmeer weer Gym Extra worden gegeven van 15.30 – 16.30 uur iedere woensdag (behalve vakanties).

Ouders kunnen hun kinderen via de website Noord-Hollandactief aanmelden. (www.noordhollandactief.nl )

Gym Extra flyer

Opvoedondersteuning Landsmeer

Hieronder vindt u het aanbod van laagdrempelige opvoedondersteuning in Landsmeer. 
Ouders kunnen met vragen over de ontwikkeling en de opvoeding van hun kind(eren) terecht bij het opvoedspreekuur in het Middelpunt of online. Het opvoedspreekuur wordt gefinancierd door de gemeente Landsmeer en is dus niet commercieel. Het is gratis en vrijblijvend voor ouders. Ook is het mogelijk dat ouders telefonisch of online advies krijgen over de opvoeding. Dit kan via opvoedvragen@ggdzw.nl of via het telefoonnummer 0299-748004. Elke middag, van maandag tot en met vrijdag, is er een pedagogisch adviseur van de GGD beschikbaar om vragen van ouders en professionals over opgroeien en opvoeden te beantwoorden.
Ouders_opvoedspreekuur_online_en_telefonisch_advies.pdf
De aankomende themabijeenkomsten zijn: op woensdagavond 5 oktober organiseert de Brijder Stichting een themabijeenkomst over Gamen (zie bijlage), op woensdagavond 9 november is er in het Middelpunt een themabijeenkomst over Zindelijkheid. Een week later, op woensdagavond 16 november 2022 wordt er op dezelfde locatie een themabijeenkomst ‘In contact met je tiener’ gegeven. Deze themabijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Help_mijn_kind_gamet.pdf

Geen rommel in je trommel
Graag verwijzen wij u naar dit leuke informatieve boekje vol inspiratie voor een goed gevulde broodtrommel voor uw kind. 
boekje-geen-rommel_lr_1.pdf.


TOT SLOT

Namens het team wensen wij iedereen een fijne herfstvakantie!