Belangrijke data / Even voorstellen / Algemeen / Thema / Vreedzame School / Natuur / In de buurt

 

BELANGRIJKE DATA

Donderdag 17 december- Kerstviering met kerstontbijt 
Zaterdag 18 december t/m zondag 9 januari - Kerstvakantie
Maandag en dinsdag 7 en 8 februari - Eindadviesgesprekken groep 8
Donderdag 17 februari - Rapporten mee groep 3 t/m 7

 

EVEN VOORSTELLEN

Michel Vaneman
Na de Kerstvakantie begin ik als leerkracht in groep 7.
Mijn naam is Michel Vaneman. Ik ben 62 jaar en ik woon in Huizen.
Als grootste hobby heb ik modelbouw (modelspoor), maar ook aan mijn huisdieren (dwergpapegaaien en aquarium) beleef ik veel  plezier. Een paar weken geleden heb ik al kennis gemaakt met de kinderen en ik heb er erg veel zin in, om in het nieuwe jaar te starten.
Ik wens alle kinderen, ouders en collega's hele fijne feestdagen en een heerlijke vakantie.
Michel Vaneman   Tot ziens in 2022! Groeten, Michel Vaneman

 

ALGEMEEN

Opbrengst Sponsorloop 2021
Wat hebben de kinderen weer goed gelopen, er is dit jaar € 8.298,60 opgehaald!!! Wauw!
De helft van dit bedrag is gedoneerd aan Plastic Soup Foundation. Op 23 november is een afgevaardigde van Plastic Soup Foundation op school geweest om de cheque in ontvangst te nemen. Uit elke groep was een kind aanwezig om de cheque uit te reiken. 

  IMG 8066 IMG 8068 IMG 8074

Plastic Soup Foundation heeft onze school laten weten de donatie te gebruiken ten behoeve van hun campagne Beat the Microbead. Deze campagne gaat over microplastics in cosmetica en Plastic Soup Foundation gaat daar begin 2022 vol op inzetten. Meer over deze campagne en de app vindt u hier: https://www.plasticsoupfoundation.org/wat-wij-doen/microplastics/beat-the-microbead/.


Inschrijven brusjes
In december is er weer een moment waarop gekeken wordt of de aangemelde kinderen geplaatst kunnen worden. Het gaat om de kinderen die 4 jaar worden in januari t/m maart 2023 en geen broertje of zusje op de Augustinus hebben. Heeft u een kind dat nog niet bij ons op school is ingeschreven, kunt u bij Selma van de administratie een inschrijfformulier halen. Broertjes en zusjes van schoolgaande kinderen hebben altijd voorrang, mits er plek is en op tijd zijn ingeschreven. 

LEZEN

Lezen op school, en een leestip voor thuis
Dit schooljaar staan wij, Ester en Hanna, niet alleen voor de groep, maar ondersteunen wij leerlingen ook leesgebied. Wij lezen met kleine groepjes 'Ralfi’. Bij ralfi lezen wordt vooral geoefend met technisch lezen. We gebruiken de tekst van nieuwsbegrip. We oefenen volgens de stappen van het ralfilezen, waar het vooral om herhaling gaat. 
Naast deze leesondersteunig hebben we ook extra aandacht voor leesmotivatie en leesplezier op school. Zodat we ook in de klas besteden meer en bewuster aandacht besteden aan de leesmotivatie. 

We sturen u ook regelmatig leestips en leesachtiviteiten voor thuis. We vinden het superbelangrijk dat plezier in lezen ook blijft als kinderen wat ouder worden. Want welk jong kind houdt er nu niet van om lekker samen boekjes te kijken en voorgelezen te worden? 
Hierbij een leestip voor u en uw kind. Probeer dit eens uit in de kerstvakantie!
“Maak samen met uw kind een leesbingo. Hierin mogen forse uitdagingen staan zoals: lezen met een ijsje in de hand of lezen in de dierentuin. En dan ook wat gekke items ertussen, zoals: lezen op je hoofd of lezen op de trampoline. Als de bingo vol is kun je je kind ergens mee belonen”.
Deze speelse tip vinden kinderen leuk om uit te voeren én je kunt eindeloos variëren. In onze leesbingo zie je bijvoorbeeld ‘lees met twee verschillende sokken aan’ of ‘lees onder de tafel’, maar je kunt op jouw eigen leesbingokaart invullen wat je maar wil. Ook leuk: laat je kind zelf meedenken over goede items voor op de kaart.
Veel plezier met deze eerste leestip. Volgend schoolnieuws heb ik een nieuwe leestip voor u. Houd mij ook in de gaten op parro!

Groet, Hanna en Ester

vakantielezen_kerrst_leeschallengse_hvt.pdf


THEMA EN CULTUUR

Thema 'Leven en overleven'
Het afgelopen thema was 'Leven en overleven'. Waaraan de verschillende leerjaren met hun eigen invalshoek aandacht hebben besteed.
Zo hadden de kleuters het over de bakker. Waar in de bakkershoek de meest lekkere en gezonde producten werden gemaakt. Er werd een bezoek gebracht aan het Bakkermuseum. Hier leerden de kinderen hoe er vroeger brood werd gemaakt, zagen ze hoe een bakkerij in het echt uitziet en mochten ze zelf een koek versieren en pepernoten maken.

PARRO 1639486869454

    Koek

 

Overlevers in de klas
De groepen 3-6 hadden het over verschillende omgevingen en dieren die in die omgeving leven. Hoe hebben de dieren zich aangepast aan de omgeving door de jaren heen om te kunnen overleven. De reptielenworkshop sloot hier mooi op aan. In welke gebieden leven de verschillende dieren en welke eigenschappen moeten ze hebben om daar te kunnen overleven.

Slang 1   Slang 2

   

Overleven op een eiland.
Schoolbreed hebben we gewerkt vanuit het prentenboek 'Eiland'. Dit boek maakt met zijn prachtige illustraties het hele thema zichtbaar. Met alle klassen hebben we het verhaal uit het boek zichtbaar gemaakt op de wand in de hal.

   Eiland  Wandkunst 

Muziek
De groepen 6-8 zijn daarnaast ook naar het BIM huis geweest waar zij genoten van een muzikaal optreden met beats en grooves. Iedereen kwam swingend terug op school.

Groep 5 rekent!
Afgelopen week heeft groep 5 een les gehad over meten. De kinderen hebben het gebruik van het kommagetal geleerd en elkaars lengte gemeten...tot achter de komma! De kinderen waren zo enthousiast dat ze niet alleen elkaar, maar nog veel andere materialen in de klas hebben  gemeten. 

Meetles groep 5


Sinterklaas op school

Op de ochtend van het sinterklaasfeest werden de kinderen weer sfeervol met muziek ontvangen door de muzikanten van Amicitia. daarna is sinterklaas  hartelijk ontvangen op het schoolplein. Alle kinderen zongen hem enthousiast toe. 


IMG sinterklaas2021  Sintje 12C  20211118 140600  Sintje en Pietje  

Ozosnel  20211123 210608  Sint

Dankje wel ouders
De Ouderraad (OR) heeft de schatkamer prachtig ingericht waar de kinderen hun favoriete cadeautje zelf konden kiezen. De school was ook weer prachtig versierd met Pieten en Pakjes. Sinds vorige week is de school weer omgetoverd in een sfeervolle kerstsfeer met lichtjes en takken en een echte boom! Opnieuw veel dank voor de hulp die we krijgen van de ouders van de OR.

Bedankt ouders OR  Sint intocht

 

VREEDZAME SCHOOL

We hebben oor voor elkaar
We zijn gestart met blok 3 'We hebben oor voor elkaar' van de Vreedzame School.
In dit blok stimuleren we de kinderen om ‘oor voor elkaar’ te hebben. De lessen gaan over communicatie, over ‘praten mét elkaar’ in plaats van ‘praten tégen elkaar’. De kinderen leren wat goed en slecht luisteren is. De een vertelt, de ander luistert. Goed luisteren kan je zien aan oogcontact, knikken, actieve lichaamshouding en herhalen wat de ander zei.
De kinderen leren zich in een ander te verplaatsen. Ze leren dat het belangrijk is om goed naar elkaar te luisteren en duidelijk te zeggen wat je bedoelt. Dit voorkomt dat er misverstanden en conflicten ontstaan. Ze leren vragen stellen en samenvatten. Je laat daarmee zien dat je de ander goed begrepen hebt.
We bespreken met de kinderen dat mensen op verschillende manieren naar dezelfde dingen kunnen kijken. We spreken dan over het hebben van verschillende ‘gezichtspunten’. We kijken soms anders tegen dezelfde dingen aan, omdat we verschillende ervaringen en gevoelens hebben en omdat we uit verschillende gezinnen komen. Op deze manier leren we de kinderen met meningsverschillen om te gaan.
In de bovenbouw leren de kinderen argumenteren en debatteren. Hierbij gaat het om het verdedigen van een stelling, bijvoorbeeld ‘kinderen moeten op tijd naar bed’ of ‘iemand die pest moet streng gestraft worden’.
In groep 8 leren de kinderen over cyberpesten en wat ze kunnen doen. Ze leren over verschillen in communiceren via sociale media en face-to-face.
Tip voor thuis
Maak thuis gebruik van PRAAT HET UIT. Dit is een stappenplan dat gebruikt wordt om conflicten op te lossen.
Tijdens blok 3 krijgen de groepen 1 tot en met 6 weer een kletskaart mee naar huis. U kunt als ouders de kletskaart van blok 3 bespreken met uw kind, zoals bijvoorbeeld voor de kleuters: “Kun je voordoen hoe je goed luistert naar elkaar?” Of: “Wil je mij iets vertellen, terwijl ik luister en daarna een vraag stel?” Of: “Hoe kun je iets ‘vertellen’ zonder je stem te gebruiken, bijvoorbeeld met je gezicht, armen, handen? Laat zien dat je iets leuk vindt en niet leuk vindt.”

 

IN DE BUURT 

Ivette Hogervorst, Kindercoach i.o. Nieuwsbrief_Ivette_Hogervorst.pdf

Lessen Zorgvrij voor groep 3 / 4 Nieuwsbrief_januari-februari_.pdf


TOT SLOT

Het jaar is weer voorbij, naast alle zorgen om Corona en lerarentekorten hebben we met elkaar toch een goed jaar van kunnen maken. We hebben in het team veel nieuwe dingen opgepakt, zoals een leerkracht voor kleutergym met extra bewegingstijd voor de oudere kinderen, extra tijd voor leesondersteuning en leesmotivatie en Nadja doet een opleiding tot rekenspecialist. Voor de schooltuintjes is een tuincoach aangetrokken die met groep 6 heeft geoogst en straks in het voorjaar weer gaat zaaien. Allemaal postieve dingen die ons onderwijs weer een mooie impuls geven.
We hebben ook te maken gekregen met uitvallen van leerkrachten die ons na aan het hart liggen. Court is thuis aan het herstellen maar Brit is gelukkig weer iedere dag op school. Martine heeft een jaar in het onderwijs gewerkt en onlangs besloten dat ze stopt omdat het kleuteronderwijs toch te veel van haar vraagt. We zijn blij met Michel die in januari start in groep 7.

Nu komt er toch nog onverwacht, een eerder afscheid van het jaar. Het spijt ons dat we het jaar niet tot het einde kunnen lesgeven, dat doen we natuurlijk het liefst. We hopen alle kinderen in januari weer in de klas te zien!

Regenboog

Wij wensen alle kinderen en ouders/verzorgers een gezond en gezellig kerstfeest en een gelukkig nieuw jaar!

Team Augustinus